Strafrecht

Strafrecht of verdachte

Als samenleving kent ons land regels, die gehandhaafd worden en waarvan overtreding bestraft wordt: het strafrecht.

Verdachte ben je als de politie je verdenkt van het begaan van een strafbaar feit, zoals diefstal, belediging, mishandeling, drugshandel of een verkeersovertreding. Als je verdacht wordt van een strafbaar feit, heb je rechten en plichten: vaak weet je niet wat je wel of juist niet moet doen of juist laten. Daarvoor kun je een strafadvocaat inschakelen die je voorkeur heeft of, als je als verdachte op het politiebureau zit, krijg je een piketadvocaat toegewezen.

U denkt wellicht: dat gaat mij niet overkomen! Echter, iedereen kan verdachte worden van een strafbaar feit doordat hij net op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats is.

Bijvoorbeeld de politie zoekt een winkeldief die toevallig op u lijkt. Voordat u het weet, zit u op het politiebureau als verdachte. Of u bent getuige van een verkeersongeval en voordat u het weet wordt u verhoord als getuige en wordt u aan de tand gevoeld over het ongeval.
Zonder dat u het zich realiseert, kunt u een strafbaar feit begaan: een onoplettendheid in het verkeer of per ongeluk de winkel uitlopen zonder te betalen.

U kunt daarvoor een dagvaarding krijgen om te verschijnen bij de politierechter. Ook kunt u een strafbeschikking of een schikkingsvoorstel van de officier van justitie /CJIB ontvangen. Hoe daarmee om te gaan?

Dagvaarding ontvangen?

Zowel voor een dagvaarding bij de politierechter of een andere strafrechter, of een transactievoorstel van de officier van justitie, kunt u bij onze advocaten terecht voor advies. Al onze advocaten hebben de nodige ervaring op het gebied van het strafrecht zowel op het gebied van advies als voor aan op het gebied van procederen.

Kortom: u kunt bij ons terecht als:

  • u verdachte bent geworden van een strafbaar feit
  • u dient te verschijnen bij de politierechter of een andere strafrechter
  • u een transactievoorstel of strafbeschikking ontvangt van de officier van Justitie
  • u bent veroordeeld en moet een ontnemingsvordering betalen
  • u bent veroordeeld en wilt hoger beroep instellen

Let wel: als u wordt verdacht van een strafbaar feit, heeft u het recht om een advocaat te spreken.